Böreğin Türk Kültüründeki Yeri Vazgeçilmez Lezzet Börek!

Börek

Börek, asırlardır Türk mutfağında yer bulan eşsiz hamur işi yemeklerinde biridir. Türk geleneklerine göre de çok farklı bir yer vardır. Değer verdiğimiz misafirlere börek ikram ederiz. Böreğin tarihimizde yeri oldukça ilginçtir. Orta Asya’da hayvancılık çok yaygındı, çobanlar kendi yemeğini yapmak zorundaydı. Hayvanları otlatırken uygun buldukları yerde ateş yakar, yemeklerini yerlerdi. O dönemlerde yanlarında tereyağı, peynir gibi hayvansal ürünler bulunurdu. İşte çobanların bu yemeği günümüzdeki böreğin ilk çıkış noktası olmuştur. Tabii, zamanla geliştirilmiş ve onlarca farklı börek çeşidi olarak günümüze kadar gelmiştir.

Türkler, göçebe bir toplum olduğu için kendi kültürlerini başka bölgelere taşıdıkları gibi yeni kültürlerle de tanışmışlardır. Her gidilen yerden öğrenilen bir bilgi ile farklı börek türleri yapılmaya başlanmıştır. Tabii, en meşhur olduğu zamanlar Osmanlı’dır. Bu kadar ünlü bir mutfakta börek yapılmaması şaşırtıcı olurdu. 1500 ve 1600’lü yıllarda Osmanlı mutfak kültürü en üst seviyeye ulaşmıştır. Yazılı kaynaklara göz attığımızda; kıymalı, peynirli, kaymaklı, balıklı, tavuklu, otlu, paçalı…

Onlarca çeşit türde börek yapıldığı ortaya çıkmıştır. Evliya Çelebi, birçok bölgeyi ziyaret etmiş ve Osmanlı mutfağıyla ilgili de notlar almıştır. 1648 ve 1664 seneleri arasında; böreki sini, börek-i fincan, börek-i hürde, börek-i bohça, börek-i Arnavud isimlerinde böreklerin olduğunu görüyoruz.

Börek Türk Kültüründe Nasıl Bir Yere Sahip?

Börek asırlardır; farklı, yeni, lezzetli, meşhur tariflerle hayatımızda yer aldığı gibi bizim kültürümüz için de önemlidir. Eskiden anneler, oğullarına gelin beğenirken kızın mutfaktaki hünerlerine bakarmış. Böreğin yufkasını hazır mı aldı, elle mi açtı, ince mi, lezzeti nasıl gibi birçok şeye dikkat edermiş. Saygılı, güzel olması bir yana güzel börek yapanların anneler, eşler tarafından beğenilmesi daha olasıydı. Eğer gelin, çok lezzetli bir börek yapabiliyorsa kayınvalide onunla gurur duyar, göğsünü gere gere de anlatırdı. Bu kültür çok eski gibi görünse de halen Anadolu’nun birçok bölgesinde bu hususlara dikkat edilmektedir.

Türkiye’de En Çok Sevilen Börek Çeşitleri

  • Sigara Böreği
  • Puf Böreği
  • Kalem Böreği
  • Su Böreği
  • Kol Böreği
  • Boşnak Böreği
  • Gül Böreği
  • Paçanga Böreği ve Avcı Böreği
  • Talaş Böreği
  • Çiğ Börek
  • Tepsi Böreği
  • Laz Böreği

Peynirli Börek Nasıl Yapılır?

Muhteşem Tarif Malzemeler

  • 4 parça yufka (el yapımı olursa daha iyi olur)
  • Beyaz peynir, köy peyniri… (isteğe bağlı)
  • Bir tutam maydanoz Sos için malzemeler
  • 3 adet orta boyu yumurta, birinin sarısı ayrı tutulacak,
  • 6-7 yemek kaşığı tereyağı,
  • 2 fincan sıvı yağ,
  • Bir bardak süt Üstü için malzemeler
  • Sostan kalanlar,
  • 1 tane yumurta sarısı,
  • İsteğe göre susam, çörek otu ekleyebilirsiniz.

Hazırlanışı

Börek için kullanılacak peynirin çok kuru olmaması gerekir. Koyun peyniri bulabilirseniz hoş kokulu bir tada sahip olacaktır. Peynirle maydanozu bir kapta karıştırın. Sosu hazırlamak için: Derin bir kâse içerisine 3 tane yumurtayı kırın, birinin sarısını ayırmayı unutmayın. 2 fincan sıvı yağ, 7 kaşık tereyağını erittikten sonra dökün, bir bardak günlük taze sütü de ekledikten sonra homojen hale gelene dek karıştırın. El yapımı yufkanızı ikiye böldükten sonra sosu fırça yardımıyla sürün, uzunlamasına peynirli harçtan dökün, rulo şeklinde sardıktan sonra tepsiye dizin. 4 tane yufka için de aynı şeyleri yapın. Ayırmış olduğunuz 1 tane yumurta sarısını sos içine ekleyip karıştırdıktan sonra böreklerin üstüne sürün. Tepsiyi streçleyerek dolapta birkaç saat bekletin. 180 derece fırın ısındıktan sonra çörek otu serpilmiş böreğinizi fırına verin. Yarım saat yeterli olsa da ara ara kontrol edin, istediğiniz renge ulaşınca çıkarın, afiyetle yiyin.

Etiketler: Börek
Eylül 30, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR