Baklava Şerbeti Sıcak Mı Dökülür Yoksa Soğuk Mu Dökülür

Baklava Şerbeti Sıcak Mı Dökülür Yoksa Soğuk Mu Dökülür

BAKLAVA ŞERBETİ SICAK MI DÖKÜLÜR YOKSA SOĞUK MU DÖKÜLÜR

Lezzetiyle damakları çatlatan, midemizi şenlendiren olmazsa olmazımız baklavanın birçok yerde tarifine rastlamak mümkündür. Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan ve özellikle Osmanlı saray mutfağının en birinci tatlılarından olan baklavanın yapılışı hakkında önemli detaylar var. Her işin bir ustalığı olduğu gibi baklavanın da çok ince bir işçiliği mevcut. İncecik hamuru, zamanında hasat edilmiş boz iç fıstığı, mis gibi tereyağı ve tabi ki işin sırrı pancar şekerinden elde edilen şerbeti.

Baklava imalatında gerek yöresel bölgelerde kendi imkanlarıyla üretim yapan baklavacılar olsun, gerekse endüstriyel anlamda üretim yapan firmaların tüm ürün gruplarında birbirinden ayrıştığı yerler vardır. Kimisi baklava hamurunda farklı bir tarzda üretim yaparken, yöresine ve bölgesine göre tereyağı kullanım oranında bazı farklılıklar meydana gelir. Her şeyden önce baklavanın yapılışında kullanılan hammadde oldukça önemli bir yere sahiptir. Baklava tüketicileri açısından şehir şehir, bölge bölge damak tatlarında farklılıklar oluşabilir. Burada ki en önemli farklılıkların başında baklavanın ana maddelerinden birisi olan şeker oranı gelmektedir.

Geleneksel tatlımız olan ve dünyada Türk tatlısı olarak tescilini aldığımız baklavanın şerbeti konusunda bazı tartışmalar vardır. Bazı kesimlere göre baklavanın şerbeti soğuk dökülmeli, bazılarına göre baklavanın şerbeti sıcak dökülmeli. Peki, baklava şerbetinin sıcak veya soğuk dökülmesinde esas olan hangisidir. Bursa’da 52. Yılımızı tamamladığımız şu günlerde Hacı Hasan Oğulları’nın maharetli ustalarına bu soruyu sizler için sorduk.

Baklava şerbeti sıcak mı dökülür, yoksa soğuk mu dökülür?

 

Hacı Hasan Oğulları’nın kırk yıllık ustalarında baklava tarifiyle alakalı bilgiler almaya çalıştık ve ortaya enfes baklavaların sırrını verdiler. Hadi herkes kalemi kâğıdı hazırlasın!

Özellikle Bayramların, kız istemelerin, özel günlerin ve güzel günlerin vazgeçilmez tatlısı olan baklavanın yapımından önce hammaddenin birinci kalite olması gerektiğini söyleyen ustalarımız, hamurun yoğrulmasından şerbetin yapılacağı ortamın nemine kadar her bir aşamanın titizlikle takip edilmesi ve ince ayarın yapılması konusunda uyarılarda bulundular. Her tatlı çeşidi için farklı şerbet ölçüleri olduğunu vurgulayan ustalarımız Baklava için de baklava çeşitlerinin farklılıklarına göre şerbet oranlarının değiştiği konusunda bilgi verdiler. Bu konuda evde baklava yapacak hanımlara kısa ipuçları hazırladık. (Tabi ki evde uğraşamayıp evine sipariş veren hanımlar bu eşsiz lezzetlerin tadına bakmak için online sitemizden sipariş verebilirler:))


Baklava şerbeti nasıl hazırlanır?


İşte işin ustasından bir baklava şerbeti tarifi;
- Tencere ocağa konulur.
- Baklava şerbeti hazırlanırken yapılacak üretimin büyüklüğüne göre şerbetin hazırlanmasında    farklılıklar vardır.
- Bir tepsi baklava için 4 bardak şeker ve 4 bardak su hazırlanır.
- Oda sıcaklığındaki içme suyu ve şeker tencereye eklenir.
- Bu karışım şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır.
- Ocak orta ateşte açılır.
- Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır.
- Kıvamı belirlemenin en iyi yolu şerbeti tırnağınıza dokundurmak ve akışkanlığını kontrol etmektir.
- Baklavanın şerbeti nasıl hazırlanır sorusunun cevabında son dokunuş limon suyuyla yapılır.
- Ocaktan almadan hemen önce 4-5 damla limon veya limon suyu eklenebilir.

Şerbeti hazırladınız, bin bir emekle hamurunuzu kırk kat açtınız, fırında nar gibi kızarınca çıkardınız. Bu aşamadan sonra baklava şerbetinin dökümüne geldiniz.
Fırından sıcak olarak çıkardığınız baklava hamuruna mükemmel kıvamda hazırladığınız şerbeti sıcak dökmenizde fayda vardır. Hem hamurun sıcak olması hem de şerbetin sıcak olması çıtırlığı artıracaktır. Sıcak dökülen şerbet düzgün kesilen hamurun tüm hücrelerine kadar işleyecektir. Şerbeti dökerken mutlaka yavaş yavaş tüm yüzeye işleyecek şekilde dökülmesi gerekmektedir. Tüm bu aşamalar tamamlandıktan sonra özenle ve emekle hazırlanan baklavamızı oda sıcaklığında dinlendirmeye almamız gerekiyor. Baklavamız oda sıcaklığında soğuduktan sonra servise hazır olacaktır. Şerbet konusunda önemli bir konuda şudur; servise hazır baklavayı buzdolabında bulundurmamamız gerekir buzdolabında bekleyen baklava kısa sürede şekerlenecektir.
Hacı Hasan Oğulları’nın maharetli ustalarının ellerinde hazırlanan baklavaların sırrını sizlerle paylaşmış olduk.
Şimdiden herkese afiyet olsun.

Etiketler: baklava şerbeti, baklava, hacı hasan oğulları
Aralık 23, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR